Minimalistisk indretning er vi især kendte for i Norden, hvor vores bolig ofte er præget af at have et enkelt udseende og med fokus på møbler og interiør af kvalitet. De danske designere Børge Mogensen, Hans Wegner og Jørgen Bækmark har i deres designs netop haft fokus på enkelthed og funktionalitet. Vi vil gerne have kvalitet frem for kvantitet. Den minimalistiske indretning kan derfor ses som det modsatte af et rodet hjem. Med den minimalistiske indretning er der kun det antal møbler, som virkelig er nødvendigt for rummet. Derfor er nips og pyntegenstande ofte ikke at finde i et hjem med minimalistisk indretning.
Det moderne menneske fylder sit liv med ting, og der kom den minimalistiske livsstil ind som en modsætning til materialismen. Trenden er begyndt inden for det sidste årti og kommer fra USA. Folk begyndte at skille sig af med deres ting, for i stedet at skabe plads til menneskelige relationer. Mange ting i vores hjem kommer let til at gøre hele vores liv rodet. Rod kan være uoverskueligt at komme i gang med for mange. Derfor er det naturligt, at vi tager råd til os, som kan give os ro, når vi er hjemme.
Oprydning med Marie Kondo
Marie Kondo er netop blevet populær med sin tilgang til oprydning og organisering med KonMari-metoden. KonMari-metoden handler om at omgive dig med de ting, som du elsker. Derfor er metoden blot en indgangsvinkel til at få en minimalistisk indretning.
“Many people have confused my tidying method with minimalism, but it’s quite different. Minimalism advocates living with less; the KonMari Method™ encourages living among items you truly cherish.”
Marie Kondo, KonMari-metoden
Her får du KonMari-metodens seks regler til at komme i gang med at rydde op:
- Regel nr. 1: Forpligt dig til opgaven med at rydde op
Oprydning er for mange ikke den mest interessante ting at bruge sin tid på. Men det skal gøres for at kunne opnå en minimalistisk indretning og give dig ro. Derfor skal du forpligte dig til opgaven og udføre den.
- Regel nr. 2: Forestil dig din ideelle livsstil
Hvordan ønsker du rent faktisk at leve dit liv i dit hjem? Hvis du kan forestille dig hvordan, og har et mål om at opnå det, så bliver det lettere at arbejde med opgaven og ikke falde tilbage – til rodet.
- Regel nr. 3: Start med at skille dig af med ting
Er der ting, som du ved helt klart, at du ikke har brug for? Det kan være både møbler, bøger eller papirer. Ud med de ting først. Hvad du skal have plads til, når du er færdig, ved du først efter du har ryddet op.
- Regel nr. 4: Ryd op efter kategori – ikke efter rum
Efter KonMari-metoden gør vi ofte den fejl, at vi rydder op i et rum ad gangen. Det resulterer dog ofte i, at vi blot flytter ting rundt mellem rummene, i stedet for at skille os af med dem. Se på hvilke ting du har og sæt dem op i kategorier. Det kan være: tøj, bøger, papirer, billeder, køkkenredskaber, sengetøj, håndklæder.
- Regel nr. 5: Følg den rigtige rækkefølge
Billeder af familie og venner, gaver eller ting, du har arvet er ofte svære at skille sig af med. De kan have en nostalgisk værdi for dig, og vurderingen af om de skal blive eller ud er ofte svær og kan være mere langtrukken. Tag derfor de lette ting først som tøj og bøger.
- Regel nr. 6: Spørg dig selv om det bringer dig glæde
Er der ting, som er svære at vurdere om de skal blive eller om de skal ud. Så tag tingen i hånden og spørg dig selv, om den giver dig glæde. Fokus er altså på, om den giver dig så megen glæde, at den er værd at beholde.
Farver til minimalistisk indretning
Den minimalistiske indretning bunder i farver, som giver os ro. Det er naturlige, lyse farver.
Flere af populære danske brands har også fokus på, at danskerne ønsker en minimalistisk indretning i deres hjem. Mærker som Bloomingville, Hübsch, House Doctor, by Wirth og The Oak Men er nogle af de populære danske mærker, som du finder her på Klassisk Dansk, der designer produkter med et minimalistisk islæt.